Vernieuwde Ilse online...


De vernieuwde Ilse is per 26 oktober 2006 een feit. Een eerste (korte) ervaring met de zoekresultaten op verschillende zoekopdrachten is positief.

De zoekresultaten lijken redelijk "schoon" en relevant te zijn. Ook het direct beschikbaar zijn van Wikipedia of Ilocal resultaten bij daarvoor geschikte zoekopdrachten is handig te noemen. Het zoeken op afbeeldingen is eveneens vernieuwd en oogt overzichtelijk. De nieuwe vormgeving van het geheel is sober en functioneel. Volgens eigen zeggen heeft Ilse vooral haar best gedaan om in de eerste plaats nederlandse websites, bedrijven en afbeeldingen in kaart te brengen. Hopelijk zal Ilse ook in de praktijk vooral (nieuwe) nederlandse content snel indexeren en dus een up-to-date zoekresultaat weergeven.

Is dit alles voldoende om iets van het aan Google verloren marktaandeel te kunnen heroveren? Misschien. Er zijn echter meerdere factoren die hierin een rol spelen. De jongere gebruiker is opgegroeid met Google en heeft de hoogtijdagen van Ilse niet bewust meegemaakt. Naamsbekendheid en imago zijn factoren van groot belang.
Niets is echter onmogelijk. Hier en daar valt een zekere Google-moeheid te bespeuren. Het is aan Ilse om dit gegeven uit te buiten. Wij wensen haar daarbij succes want iedereen is gebaat bij een tweede serieuze speler op zoekmachine-gebied in Nederland.